Thinstuff XP/VS Terminal Server for Windows – náhrada za Remote Desktop

Apps

AppsZákazník potreboval vyriešiť prístup na plochu servera pre viac ako 2 ľudí. Riešiť RDP licencie na 2008SBS vyzeral byť celkom slušný hardocore (možno sa to dá ešte aj teraz).

Rozhodol som sa po praktických skúsenostiach od Miňa to prubnúť.

ThinStuff ponúka 3 varianty, líšiace sa primárne typom nainštalovaného OS (desktop, server), a funkcionalitou (jednou z najdôležitejších je asi podpora USB zariadení na strane klienta).

Objednávka prebehla online bez problémov, súčasťou bolo vytvorenie konta do systému, kde si neskôr menežujete identifikačné údaje, vidíte svoje licencie, atď.

Platba bola metelesku-blesku (neviem, platil sám zákazník, ale licenciu som mal naspäť asi do 30 minút).

Následne sa Vám sprístupní link na download + link na stiahnutie licencie. Podotýkam, ze licencia je funkčná, ale po nainštalovaní je ju ešte nutné aktivovať. (taký ping-pong medzi Vaším serverom a ich).

Po aktivácií sa Vam v control paneli objaví nová licencia, ktorá už je viazaná na konkrétny HW, tu len obmeníte na Vašom serveri a tým to končí.

 

Pokiaľ by v budúcnosti bolo nutné liucenciu preniesť na iný server, zopakujete si postup, s tým, ze v control paneli deaktivujte licenciu na jeden HW a aktivujete na iný. (môžete kedykoľvek, aj po už znefunkčnení pôvodného HW – napr. zničenie matičnej dosky, teda totálny crash).

FAQ, resp. knowledge base je napísana veľmi dobre, rozbehol som to na prvý šup.

Klient – samozrejme pôvodný vstavaný vo Win.

Záver – chodí to dobre. Ostatne Miňo na tom prevádzkuje komerčné riešenia a nesťažuje si (vrátane USB printu a skenerov čiarových kódov).

Čo sa týka ceny – ak uvážime, že jedna RDP licencia od MS stojí +/- necelých 120 eur (dajme tomu 110), a unlimited PRoffesional do Thinstuffu stojí 779 eur, hovoríme o 7 licenciách od MS, následne začíname ísť v prípade ThinStuffu do plusu. (ak by sme nepotrebovali vychytávky ako TSX USB a iné /čiže verzia Standard?, tak ešte skôr).

Je možné si stiahnuť 14 dňovú plnohotnotnú trialku.

http://www.thinstuff.com/products/xpvs-server/

Leave a Reply